CVB Maribor | Možganska kap ponavadi prizadane eno stran telesa
možganska,kap,cvb,dbmkp,bolezen
15598
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15598,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,transparent_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge | shared by vestathemes.com,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Možganska kap je izredno  nevarno stanje. 

TAKOJ POKLIČITE 112.

Opozorilni znaki možganske kapi lahko trajajo samo nekaj minut in potem izginejo.

NE PREZRITE

TEH SIMPTOMOV!

Nikoli ne prezrite ali omalovažujte znake možganske kapi. Pokličite 112 TAKOJ, ko opazite katerega koli od naslednjih simptomov:

  • nepričakovano otrplost ali slabotnost na obrazu, rokah, nogah – še posebej samo na eni strani telesa;
  • nenadno zmedenost, težave pri govorjenju ali razumevanju;
  • nepričakovane težave pri vidu na eno ali obe očesi;
  • nepredvideno  vrtoglavico, izgubo ravnotežja ali koordinacije ali težave pri hoji;
  • nenadne pogoste glavobole brez znanega vzroka.

Veste kakšni so vzroki nastanka

možganske kapi?

Možganska kap nastane takrat, ko kri ne more dotekati v kakšen del možganov.

Opozorilni znaki možganske kapi lahko trajajo samo nekaj minut in potem izginejo. Če se vam to pripeti, potem ste verjetno doživeli mini možgansko kap, ki jo imenujemo TIA (transient ischemic attack – tranzitorna ishemična ataka). Tudi ta oblika kapi je zelo nevarna in zahteva takojšno medicinsko pomoč.

 

Taki prezrti in neoskrbljeni možganski kapi lahko čez nekaj ur sledi večja kap z zelo hudimi posledicami. Vedno bodite pozorni na vse možne simptome možganske kapi, pa čeprav so ti samo bežni.

KAJ JE

MOŽGANSKA KAP?

Možganska kap nastane takrat, ko kri ne more dotekati v kakšen del možganov. Če možgani ne dobijo kisika in hranil, ki jih potrebujejo, potem se možganske celice poškodujejo ali začenjajo odmirati. Če se celice samo poškodujejo, potem se včasih lahko tudi obnovijo. Toda celice, ki so umrle, ni možno več oživeti.

To pomeni, da je ta del možganov nehal pošiljati informacije v ostale dela telesa, ki kontrolirajo npr. govorjenje, miselnost ali hojo.

 

Obstajata dve glavni vrsti možganske kapi. Najbolj pogosta (ishemija) nastane zaradi krvnih strdkov ali zoženih arterij, ki dovajajo kri v možgane. Strdki preprečijo dotok krvi v določen del možganov in s tem preprečijo dobavo kisika in hranil možganskim celicam.

 

Druga najbolj pogosta možganska kap (hemoragija) nastane takrat, ko pretrgana arterija povzroči krvavitve v možganih. Tudi v tem primeru se ustavi dotok kisika in ranil možganskim celicam.

Ustrezna zdravniška pomoč v obdobju

prvih treh ur po
nastanku simptomov

je ključna za uspešno ozdravitev v primeru možganske kapi.

KAJ STORITI V PRIMERU, DA

DOŽIVIMO MOŽGANSKO KAP?

Najbolj uspešna ozdravitev v primeru možganske kapi je takrat, če dobimo ustrezno zdravniško pomoč v obdobju prvih treh ur po nastanku simptomov. Zdravila za razbijanje krvnih strdkov lahko zelo zmanjšajo škodo, povzročeno pri možganski kapi, vendar jih morate dobiti v roku treh ur.

 

Če dovolj hitro pridete v bolnišnico, vam lahko naredijo preiskavo možganov s CT (računalniška tomografija), s katero ugotovijo, ali so zdravila za razbijanje krvnih strdkov ustrezna za zdravljenje. Samo osebe, prizadete s možgansko kapjo vrste ishemija, so potrebne teh zdravil.

 

Zdravnik bo postavil diagnozo kapi na osnovi pacientovih simptomov, njegovih predhodnih bolezni in testiranj, ki mu omogočijo bolj natančno določanje vrste in mesta možganske kapi.

 

Obstaja veliko različnih načinov, ki pomagajo prizadetim ljudem pri okrevanju. Zdravila, prehranski dodatki in telesne terapije izboljšujejo ravnotežje, koordinacijo in ostale pomanjkljivosti, ki so nastale pri kapi, kot npr. težave pri govoru in izražanju. Delovne terapije lahko pomagajo pri kopanju in kuhanju. Veliko teh terapij se začne v bolnišnici in nadaljuje doma.

Osebni zdravnik lahko nadzoruje potek domače oskrbe. Napredek je različen glede na osebno prizadetost. Nekateri si zelo hitro opomorejo po možganski kapi. Drugi pa zopet potrebujejo mesece ali celo leta. Včasih pa so poškodbe tako resne, da ne pomaga nobeno zdravljenje.

Možganska kap ne počiva tudi če ste v odlični fizični formi.

Preverite pri
svojem zdravniku

kako zmanjšati možnost za nastanek možganske kapi.

ZMANJŠAJTE MOŽNOST

POJAVA MOŽGANSKE KAPI

Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kaj lahko naredite, da zmanjšate tveganje za nastanek možganske kapi. Tudi če ste v odlični kondiciji, upoštevajte spodnja, zelo pomembna, priporočila:

pritisk

NADZORUJTE VAŠ KRVNI PRITISK

Izvajajte redno kontrolo krvnega pritiska. Če je previsok, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, kako ga lahko znižate. Normalen krvni pritisk zelo zmanjša tveganje za nastanek kapi in srčnih bolezni.

kajenje

PRENEHAJTE KADITI

Kajenje je povečuje tveganje za nastanek možganske kapi. Prenehanje kajenja ne glede na starost zmanjšuje možnost za nastanek kapi in tudi za mnogo drugih resnih bolezni.

moc

REDNO VADITE

Vaje kot npr. živahna hoja, kolesarjenje, plavanje in delo na vrtu zmanjšujejo tveganje za nastanek kapi in srčnih bolezni. Raziskovalci ugotavljajo, da vadba krepi srce in izboljša prekrvavitev. Preden pa začnete z resno vadbo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

sadje

PREHRANJUJTE SE ZDRAVO

Uživajte hrano, ki ima malo maščob, holesterola in nasičenih maščobnih kislin. Vsakodnevno uživajte veliko različnega sadja in zelenjave. Priporočamo tudi uživanje ustreznih prehranskih dodatkov za zdravo srce in ožilje.

sladkor

NADZORUJTE NIVO KRVNEGA SLADKORJA

Če imate sladkorno bolezen, jo morate obvladovati in zdraviti. Nezdravljena sladkorna bolezen lahko zelo poškoduje krvne žile in povzroča oblaganje sten arterij z maščobami. (ateroskleroza). To zmanjšuje pretočnost arterij in zaustavlja normalen pretok krvi. Ovirana arterija pa vodi k nastanku možganske kapi.