CVB Maribor | Fizioterapevtska obravnava omogoča izboljšanje stanja
možganska,kap,cvb,dbmkp,bolezen
15630
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15630,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,transparent_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge | shared by vestathemes.com,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Možganska kap je izredno  nevarno stanje. 

TAKOJ POKLIČITE 112.

Opozorilni znaki možganske kapi lahko trajajo samo nekaj minut in potem izginejo.

FIZIOTERAPEVTSKA OBRAVNAVA

NEVROLOŠKIH
BOLNIKOV

Nevrofizioterapija je del nevrorehabilitacije in pomeni fizioterapevtsko obravnavo nevroloških bolnikov, to so ljudje z motenim delovanjem centralnega živčnega sistema zaradi različnih razlogov:

  • prirojene ali po porodu pridobljene okvare možganov,
  • poškodbe možganov,
  • tumorji možganov,
  • možganska kap.

Možganskih kapi je vsako leto več

in prizadevajo
vedno mlajše ljudi.

Več je tistih, ki incident preživijo zaradi boljših pogojev nudenja nujne zdravniške pomoči ter strokovne oskrbe v intenzivnih enotah.

Vsak človek je individuum in vsak je prizadet na drugačen način, zato ni enotnega modela za potek rehabilitacije pri teh bolnikih. Edini pogoj za uspeh obravnave je pozitivni pristop od vsega začetka ter individualna obravnava. Na prognozo vplivajo še starost, trajanje in globina nezavesti, obstoječa morebitna druga bolezenska stanja, zmogljivost srca in ožilja ter individualne posebnosti.

Bolniki po možganski kapi morajo biti v strokovni obravnavi celo življenje, saj obravnava poteka preko učenja, ki se nikoli ne zaključi.

Že od samega začetka nastopa bolezni je potrebno dobro sodelovanje bolnika, njegove družine ter osebja. Bolezen prizadene celotno družino in v interesu vseh je torej, da sprejmejo stanje, v katerem so se znašli. Bolnikova osebnost se pogosto, lahko samo prehodno, spremeni in to je moteče za vse. Zato morajo svojci čim prej osvojiti rokovanje z bolnikom, saj na tak način lahko preprečimo ali omilimo obojestransko negativno naravnanost.

 

Po kapi ni prizadeta samo polovica telesa, ampak celo telo, zato tudi obravnavamo celo telo in ne samo prizadete roke ali noge, in to od prve minute bolezni, med celo obravnavo, 24 ur na dan.

 

Običajno se rehabilitacija nekako deli na zgodnjo in pozno rehabilitacijo, kar pa v primeru kapi težko trdimo, saj mora biti obravnava simptomatska, to pomeni, da obravnavamo človeka. Cilj rehabilitacije je vedno tisto, kar si želi bolnik, lahko je le aktivno sedenje ali ples.

 

Bolniki po možganski kapi morajo biti v strokovni obravnavi celo življenje, saj obravnava poteka preko učenja, ki se nikoli ne zaključi. Osnova filozofije je, da imajo vsa človeška bitja, vključno s prizadetimi, še neizkoriščene možnosti za ozdravitev ali izboljšanje stanja ( Kabat 1950 ).

Vsak bolnik bi moral biti deležen

vsaj 10- kratne obravnave na leto.

DELOVNA TERAPIJA

primerna za obravnavo nevroloških bolnikov

Fizioterapevti se izobražujemo in izpopolnjujemo v znanjih, z namenom, da omogočimo boljšo in kvalitetnejšo izvedbo svojega dela ter tako dosežemo cilje, ki smo jih zastavili skupaj z bolnikom. Poznamo več metod, primernih za obravnavo nevroloških bolnikov, ki pa se med seboj ne bi smele izključevati, pač pa dopolnjevati. Ene izmed teh so:

pnf

PNF – PROPRIOCEPTIVNA NEVROMUSKULARNA FACILITACIJA

Obravnavamo celega človeka, tako izkoriščamo vse bolnikove proprioceptorje v mišicah, eksteroceptorje (vid, sluh) ter vestibularni sistem, da omogočimo skladno, hitro in natančno gibanje.

bobath

BOBATH KONCEPT

S pomočjo Bobath koncepta ocenjujemo in obravnavamo posameznikove motnje v funkciji, gibanju ali mišični napetosti kot posledica nevrološke okvare. Namen terapije je ponovno učenje ali izboljšanje dnevnih aktivnosti v različnih okoliščinah (obračanje v postelji, slačenje, obuvanje, prehranjevanje, …). Cilj rehabilitacije je vedno dobra kvaliteta funkcije.

zivcevje

MOBILIZACIJA ŽIVČNEGA SISTEMA

V zadnjem času je v Evropi zelo priznan koncept, ki zajame celoten živčni sistem in omogoči normalo drsenje živcev med mišicami, vezmi in drugimi ob živčnimi strukturami.

refleksi

MOTORIČNO UČENJE

je sprememba izvedbe neke spretnosti, na katero sklepamo s pomočjo relativno trajnega izboljšanja te spretnosti.(Shmidt, 1990). Vzpodbujamo avtomatizem in raznolikost.

motorika1

VOJTA KONCEPT

Pri obravnavi izkorišča zakonitosti refleksnega gibanja (Stara Gora).

bownova

BOWNOVA TERAPIJA

Zunaj že dolgo priznana terapija se pri nas zadnja leta komaj uveljavlja. Osnovni koncept te terapije je mehkotkivna mobilizacija, ki je namenjena vzpostavitvi ravnovesja v telesu. Lahko se kombinira z vsako nevrološko obravnavo.

Poti do cilja so torej različne, vsem pa nam mora biti enoten cilj obravnave. Cilje postavimo na podlagi rezultatov testov, ki jih vedno izvedemo pred začetkom obravnave, po koncu ter po potrebi tudi med samo obravnavo. Tako se obravnava in ocenjevanje nenehno prekrivata. Taka rehabilitacija je dejansko doživljenjska, kar pomeni, da bi bolnik moral biti deležen vsaj ene 10- kratne obravnave enkrat na leto.

Na žalost je večina bolnikov brez tega ter prepuščenih samim sebi oziroma svojcem in velikokrat je njihova kvaliteta življenja zato okrnjena ter odvisna od finančnih zmogljivosti.

Tudi fizioterapevti smo velikokrat v stiski, saj zaradi prevelikega števila bolnikov ne moremo vedno zagotoviti časovne in kakovostne normative, ki jih obravnava nevrološkega bolnika zahteva. Želja nuditi bolniku (in nenazadnje tudi sebi) več, tisto, kar mu nujno pripada, me je pripeljala do tega, da sem odprla privatno prakso z letom 2007 in prostore opremila z aparaturo, ki je v veliko pomoč pri treningu koordinacije in ravnotežja.

Pridružile so se mi še tri kolegice, vse prav tako z dolgoletnimi izkušnjami pri delu z nevrološkimi bolniki ter z željo, da naredimo premik na tem področju, predvsem pri zagotavljanju sredstev v smislu pridobivanja koncesij za nevrofizioterapijo. Zraven nevrološke in protibolečinske obravnave nudimo tudi druge storitve : ročna limfna drenaža, Bownova terapija, razstrupljanje telesa z Detoxom, klasične ročne in terapevtske masaže, aromaterapije, …

dipl. fizioterapevtka, spec. nevrofizooterapije, Bobath terapevtka
Tatjana Horvat