Vzroki moje invalidnosti | CVB Maribor
možganska,kap,cvb,dbmkp,bolezen
15727
post-template-default,single,single-post,postid-15727,single-format-standard,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,transparent_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge | shared by vestathemes.com,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Vzroki moje invalidnosti

Vzroki moje invalidnosti

Avtor: Marija Ferk

Od 9.10.-13.12.1986 sem se zdravila na nevrokirurškem oddelku mariborske bolnišnice zaradi spontane subarahnoidalne krvavitve, ki je nastala zaradi rupturne termiralne anevrizme. Med zdravljenjem je prišlo do cerebrovaskularnega inzulta v desni hemisferi s posledično levo spastično hemiparezo. V času zdravljenja sem bila v komi baje štirinajst dni in zdravniki niso znali napovedati izida. Za moje življenje sta trepetala predvsem hčerka in njen oče. Spominjam se, da nisem čutila leve roke in noge in zato sem si želela, da bi ponovno zaspala in se nikoli več prebudila. Mnenje in željo sem spremenila, ko je prišla na obisk komaj dveletna vnukinja, za katero sem pred boleznijo skrbela, saj je hčerka študirala v Ljubljani. Tedaj sem si zaželela, da bi postala pokretna, a na žalost na oddelku ni bilo fizikalne terapije. Slišala sem, da ji primarij oddelka ni preveč naklonjen, temveč samo skalpelu. To ni čudno, saj je bil priznani nevrokirurg.

Na rehabilitacijo v Sočo sem prišla šele v oktobru 1987 – eno leto po inzultu. Vprašali so me, kje sem bila toliko časa. 21.11.1988 je specialistka nevrologinja dr. Štefka Masten ugotovila, da lahko opravljam svoje delo v skrajšanem delovnem času. Opravljala sem ga vse do direktorjeve smrti. Z novim direktorjem nisem našla skupnega jezika, zato sem bila konec decembra 1990. leta umaknjena v pokoj.

Menim, da je moja invalidnost posledica nepravilne rehabilitacije. Do leta 1992 sem bila napotena v zdravilišče Laško le trikrat, pozneje nič več. Od takrat je minilo mnogo časa. Trenutno se po pravni poti borim, da bodo na mojem primeru in na meni podobnih k zakonitostim terapije po možganski kapi dodali tudi ugotovitev, da so smiselne vse vrste ponovitvenih terapij in storitev, ki zmanjšujejo in preprečujejo poslabševanje invalidnosti.

V enosobnem stanovanju živim sama. Nakupe mi opravita soseda ali hčerka, prav tako tudi opravila, ki jih sama z eno roko nisem sposobna narediti. Po potrebi pokličem na dom pedikerko in frizerko, čistilka pa prihaja enkrat tedensko. Čeprav sem sama, se ne čutim osamljene, ker imam dobro sosedo in kar precej telefonskih klicev hčerke in prijateljic, kar me včasih celo moti, ko rešujem križanke. V mariborskem klubu CVB se dobro počutim, saj so vsi člani pozitivne osebe.