Prebolel sem možgansko kap | CVB Maribor
možganska,kap,cvb,dbmkp,bolezen
15690
post-template-default,single,single-post,postid-15690,single-format-standard,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_top,transparent_content,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge | shared by vestathemes.com,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Prebolel sem možgansko kap

Prebolel sem možgansko kap

Avtor: Stanko Oder

Moja bolezen se mi je zgodila 14.09.2000, nekaj dni pred 51. rojstnim dnevom. Že nekaj dni pred tem, ko sem šel k prijatelju na trgatev, mi je postalo slabo. Mislil sem, da je od tega, ker sem vseskozi držal glavo navzgor. Malo sem se vsedel in bilo mi je bolje. Čez nekaj dni mi je zopet postalo slabo. Odločil sem se, da grem k zdravniku. Ker pa je tisti dan delal popoldne, sem doma malo legel in počival. Med tem časom sem imel telefonski pogovor. Ko sem končal, nisem mogel več prestopiti. Poklical sem ženo in ji rekel, da me je kap.

Odgovorila mi je, kaj se delam norca. Ni mogla verjeti. Vseeno pa je sina poslala po zdravnika, naj takoj pride k meni. Med tem je poklical še rešilni avto. Zdravnik me je oskrbel in se neprestano pogovarjal z menoj. Ko so me pripeljali v bolnico, me je sprejela dr. Menihova in me takoj poslala na CT. Moral sem ostati v bolnici, saj mi je rekla, da imam precej velik strdek. Ženi sem dejal, da naj ne bo v skrbeh, ker bom čez 14 dni tako doma. Žal se je to podaljšalo na dva meseca.

VPo odpustu sem šel v zdravilišče Čatež. Po štirih tednih zdravljenja se mi je stanje bistveno izboljšalo. Ko sem ponovno prišel na pregled k dr. Sikošku, ni mogel verjeti, da sem se tako opomogel. Zato mi je predlagal še rehabilitacijo v Soči. Moram pa reči, da s to nisem bil zadovoljen, saj so se bistveno manj ukvarjali z menoj kot v Čatežu. Komaj sem čakal, da pridem domov. Doma sem začel še bolj intezivno vaditi. Tako sem vozil sobno kolo in delal vaje, ki sem se jih naučil v Čatežu. Sedaj sem vesel, da sem si toliko opomogel, da sem precej samostojen. Lahko se sam oblečem in umijem ter samostojno hodim. Doma tudi kaj skuham in popazim na vnuka. Letos sem se v zimskem času učil delati z računalnikom, tako da ga sedaj kar nekako obvladam. Seveda za moje razmere. S pomladjo pa se pričnem prebujati tudi jaz, saj so na vrsti zunanja dela. Zelo rad se ukvarjam z rožami in pri tem delu mi pomaga tudi žena. Zelo sem zaposlen, ampak še vedno najdem toliko časa, da obiščem svoje krajane, ki jih je prav tako doletela ta bolezen. Ker so pa že starejši in bi se bolj težko udeleževali naših srečanj, jim malo razložim, o čem smo govorili. Zelo rad sem v družbi s prijatelji, ki mi še danes stojijo ob strani. Omeniti moram še, da ima največ zaslug za moje sedanje stanje žena, ki mi je ves čas stala ob strani in me je vseskozi spodbujala. Vsako leto še letujeva v Termah Čatež, če le nama dovoljujejo finance.